Om det finns möjlighet är det trevligt att ta så kallade First look-bilder, vilket innebär att vi fotograferar ögonblicket då brudparet för första gången ser varandra på själva bröllopsdagen. Det brukar gå att ordna så att brudgummen står och väntar in bruden när hon kommer från frisör eller där hon gjort sig i ordning för dagen. Det kan bli väldigt spontana och ofiltrerade bilder och en fin inledning på hela porträttfotograferingen.
Porträttfotograferingen
Porträttfotograferingen handlar om er och er relation till varandra. De bästa bilderna uppstår oftast när ni glömmer bort att det är fotografering på gång. Fokusera alltid på varandra, om jag inte uttryckligen ber er att titta i kameran ellerpå någon särskild punkt i omgivningen.
Glöm för all del inte vigselringarna (som vi själva höll på att göra, på vid vår bröllopsfotografering) eller brudbuketten. Även om fotograferingen sker före själva vigseln och ni kanske tekniskt sett inte är vigda än, så kan det vara syftesenligt att ha på sig ringarna under hela fotograferingen, så att de får vara med så mycket som möjligt.
Under fotograferingen står bruden företrädesvis på brudgummens högra sida, såsom man går ut efter vigselakten. Detta gäller framför allt lite mer klassiskt uppställda poser, och man kan ha det som grundregel under fotograferingen, även om det så klart inte alltid är applicerbart. Jag försöker att tänka på det, men jag är tacksam ifall ni också tänker på hur ni ställer upp er.
Erfarenheten säger att det är skönt att ha många ögon och händer under fotograferingen. Därför uppmanar jag er att utse en person som kan närvara under fotograferingen, ett syskon eller en vän. Man kan med fördel välja någon som inte är värd på festen, då dessa personer tenderar att ha mycket på agendan under bröllopsdagen ändå. Uppgifter som denna person får är att bära och skydda brudbuketten när den inte är med på bild, bära med andra saker som kan behövas, att justera klänningen m.m. Kanske att jag behöver hjälp med att hålla reflexskärm eller liknande också, under fotograferingen.
Det kan vara bra, beroende på terrängen som vi ska fotografera i, att ta med ett extra skoombyte om man inte vill smutsa ner skorna som ska användas under vigseln. Ibland kan det också behövas gummistövlar. OBS att detta gäller både brud och brudgum. Jag kan också rekommendera att ni tar med en filt eller något annat att sitta på om ni inte vill riskera att smutsa ner era kläder vid sittande fotografering. Filten är med fördel vit om vi ska dölja den under klänningen. Om ni tycker att filten kan synas i bild är färgen valbar!
Det är ofta lämpligt att ta med en vattenflaska eller lite godis, så att det finns lite energi att stoppa i sig ifall man blir trött under fotograferingen.
Framför allt handlar fotograferingen om att ni och vi ska ha roligt och tillsammans skapa minnen för livet. Se därför till, när ni planerar dagen, att avsätta ordentligt med tid för fotograferingen och glöm inte att räkna in transporttid! Jag brukar tänka att minst två timmar går åt om man vill hinna med det basala och få lite variation på platser. Sedan är det inte alltid avstånden som avgör transporttidsbehovet, utan snarare antalet förflyttningar.
Så, var ska vi ta korten då? Ofta finns det fina platser utomhus vi kan välja i närheten av vigsel- och/eller festlokal. Det bästa är om vi kan hitta en eller ett par platser som där det går att variera motiv mycket. Det minskar behovet av transporter. Jag fotograferar helst utomhus, men lite beroende på årstid är det vist att ha en inomhusplats åtminstone i reserv, vid regn eller kyla. Fotograferingsplats kommer vi överens om tillsammans.
I kyrkan
Jag brukar uppmana mina brudpar att inte titta in i kameran under vigseln, utan låtsas hela tiden som att jag inte är där. Då kommer det att kännas mest naturligt när ni ser på korten efteråt. I samband med utmarschen när ni passerat alla gäster blir det lätt att blicken faller in i kameran och det är helt okej också, Då blir det oftast härligt och avslappnat ändå!
Vissa frågar vad jag tycker om att gäster fotograferar själva under vigseln och detta är ju en fråga som brudparet själva får bestämma hur de vill ha det. Mitt förslag och starka uppfattning är alltid att det är mer avslappnat både för er och för gästerna om någon värd eller toastmaster redan före vigseln uppmanar gästerna att inte fotografera, utan att avvakta till att brudparet vänder sig om strax före utmarschen, detta av några anledningar. Dels vill ni se era gästers ögon när ni går in i kyrkan – inte deras telefonmärken och blixtar. Det kommer också kännas mer avslappnat för gästerna om de vet att de inte får fotografera, då de kan fokusera på att vara närvarande i stunden – en som inte kommer tillbaka. Bilder får ni som ni kan dela med era gäster ändå. För det tredje kommer de vigselbilder ni får av mig att bli bättre också, om vi gör så här, för då hamnar det inte en massa mobiltelefoner, kameror eller blixtar i bilderna. Dessutom minimeras risken för att gästernas blixtljus slår in i mina bilder – något som jag helst vill undvika.
Många vill fotografera sig tillsammans med familjer och gäster. Det lättaste är att göra detta direkt efter vigseln, helst innan brudparet gratulerats av individuella gäster, i den kramring som brukar uppstå. Om det serveras fika efter vigseln kan man med fördel med hjälp av värd samla ihop familjerna snabbt och ta de bilder som önskas och så får gästerna gratulera brudparet personligen därefter. Stor gruppbild kan tas direkt efter vigseln, gärna direkt efter utspringet på kyrktrappan när gästerna ändå är samlade inför brudparet. Om det dröjer finns alltid en risk att några redan avvikit eller att det tar längre tid att samla ihop alla gäster. Så klart kan vi organisera en gruppbild också i samband med starten på festen om endast inbjudna gäster önskas med på en sådan bild.